Nobel i Rinkeby

Elever tecknar av Gyllene Salen i Stadshuset

”Någon av er kan få Nobelpriset!”

Så säger vi på fullt allvar till barnen i Rinkeby när vi inleder vårt ”Nobelarbete” varje höst. Tillsammans med författaren Gunilla Lundgren arbetar jag sedan tio år med elever på högstadiet i skolor i Rinkeby kring Nobelpriset.

Det började 1988 när kulturvetare Elly Berg kom med idén att göra ett häfte till Naguib Mahfouz tillsammans med arabisktalande barn och deras modersmålslärare i Stockholm. Alltsedan dess har  barn och ungdomar i Rinkeby arbetat med Nobelpriset genom att skriva och teckna ett häfte till Nobelpristagaren i litteratur.

           Teckning av Stortorget i Gamla Stan

I Rinkeby bor barn från hela världen, man säger att här talas mer än hundra språk, och därför är ett internationellt litteraturpris en stor inspiration för oss som arbetar eller bor i Rinkeby. Många av Nobelpristagarna är dessutom flerspråkiga och har skrivit flera av sina viktiga verk i exil.

Vi översätter våra häften till pristagarnas modersmål och vi har fått träffa de flesta av de senaste tjugo årens litteraturpristagare för att personligen överlämna vårt arbete. Häftet innehåller numera några sidor om medicin- fysik- kemi och fredspristagarna.

I december 2015 kom litteraturpristagaren Patrick Modiano till Rinkeby bibliotek för att bli firad av eleverna i klass 8B. Det blev ett gripande möte mellan barnen och den franske författaren.

Eleverna har också byggt tittskåp med scener som handlar om Nobelpriset. Montern ingår i en utställning som bland annat visas på Nobelmuseet och Stockholms stadsbibliotek.

Tittskåp som föreställer hur Nobelprisen delas ut i Konserthuset

 

En kommentar till Nobel i Rinkeby

  1. Gunilla Jungner skriver:

    Jag blir varm om hjärtat när jag läser om Nobel i Rinkeby!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s